حقوق العمال في عصر وباء كورونا/זכויות העובדים בעידן מגיפת הקורונה

עובד בבידוד:

  1. ימי מחלה– בהתאם לחוק דמי מחלה, העובד זכאי לנצל ימי המחלה שצבר. אחרי ניצול ימי המחלה לא יהיה זכאי לתשלום בעבור ימי היעדרות אלו. בהתאם לצווים הוצאה תעודת מחלה גורפת של שבועיים לעובדים הנמצאים בבידוד ביתי, מאפשר לעובדים להוריד מהאינטרנט את תעודת המחלה הממוכנת ומוסרים אותה למעסיק בצירוף לטופס הצהרה ללא צורך בהגעה לרופא.
  2. ימי חופשה– במידה ולעובד ימי חופשה צבורים, הוא רשאי לנצלם. מצד שני המעסיק רשאי לכפות על עובד לנצל את ימי החופשה הצבורים שלו. בהתאם להוראות החוק והפסיקה, לחופשה שאורכה פחות מ-7 ימים, יש לתת לעובד התראה סבירה מראש. לגבי חופשה שאורכה מעל 7 ימים, יש לתת התראה מראש ובכתב של 14 ימים לפחות.
  3. פיטורים– לא ניתן לפטר עובד שנמצא בבידוד. כי ימי הבידוד נחשבים לימי מחלה וחוק דמי מחלה אוסר פיטורי עובד במהלך התקופה לה הוא זכאי לדמי מחלה מהמעסיק.
  4. עבודה מהבית– מעסיק אינו יכול לדרוש מהעובד לעבוד בעת שהותו בבידוד. כי ימי הבידוד נחשבים כימי מחלה.

עובד אחר:

  1. פיטורים– עקב ההשלכות של מגפת הקורונה, נוצר צורך ממשי לצמצם את מצבת העובדים. מעסיק רשאי לפטר את העובד, בכפוף לעריכת שימוע כדין. עוד יצוין, כי בפסיקה נקבע, כי הוצאה לחופשה ללא תשלום לפרק זמן בלתי מוגדר, אשר ברור מראש כי אינו קצר, דינה כפיטורים
  2. חופשה ללא תשלום– בהתאם לדין, מעסיק אינו רשאי להוציא עובד לחופשה ללא תשלום באופן חד צדדי. ניתן להוציא את העובד לחופשה ללא תשלום בהסכמתו בלבד. יש לציין שהוראות צווי בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הוראות שעה), והוראות משרד הבריאות אינן קובעות כל הוראה אשר מאפשרת למעסיק להוציא את העובד לחופשה ללא תשלום. כמו כן, לא נקבעו החרגות של דיני העבודה בעקבות מגפת הקורונה .
  3. אבטלה- במידה והחופשה ללא תשלום הינה למשך לפחות 30 ימים, ובמידה והעובד עומד בתנאים לקבלת דמי אבטלה, העובד יהיה זכאי לקבל דמי אבטלה. התנאים:
  4. תשלום ביטוח לאומי בתקופת החל"ת– על המעסיק לשלם עבור העובד דמי ביטוח לאומי עבור חודשיים ראשונים, וכשהעובד ישוב מחל"ת ניתן לקזז זאת ממנו. זאת, גם אם העובד מקבל דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי בזמן החל"ת.
  5. אם תקופת החל"ת פחות מ-30 יום: במידה וסגירת מקום העבודה הנה פחות מ- 30 ימים העובד לא יקבל דמי אבטלה ויוכל לבקש לנצל את ימי החופשה הצבורים לזכותו. במידה ואין ברשותו ימי חופשה, לא יהא זכאי לתשלום עבור שכר עבודה.
  6. הפחתת שכר/צמצום משרה– ניתן להגיע להסכמה עם עובד על הפחתת השכר לתקופה או צמצום המשרה .אך ורק בהסכמת העובד, יש לערוך לעובד שימוע כדין טרם ביצוע השינוי בתנאי עבודתו. שינוי חד צדדי של תנאי העבודה, חושף את המעסיק להתפטרות העובד בדין פיטורים והעובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים מלאים

.